De asperge

Het begin van de aspergeteelt begint bij een veredelingsbedrijf waar aspergezaad geproduceerd wordt. In een kas staan aspergeplanten waardoor bestuiving aspergezaad aankomt. Dit zaad gaat naar de plantenkwekers en zaaien dit uit op bedjes. Na een jaar groeien worden deze planten opgerooid in de maand maart en komen op de aspergebedrijven waar ze uitgeplant worden om vervolgens te groeien. Per hectare gaan er ongeveer 30.000 planten op. Deze plant wordt dus in maart op de asperge-bedrijven geplant en wij laten deze een heel jaar groeien. Het eerstvolgende jaar mag er een klein beetje van zo’n perceel gestoken worden (ongeveer 1.500 kg). Het tweede jaar mag er een beetje meer gestoken worden dan praten we over 3.000 kg per hectare. Het derde oogstjaar mag een veld volledig gestoken worden tot 24 juni (St.Jan). Het veld is ongeveer 10 tot 12 jaar te beoogsten (dit ligt aan de weersomstandigheden). Van vroeger uit stopte men met St. Jan de oogst. We zitten dan rond de langste dag van het jaar en de plant heeft nog veel zonlicht nodig om te hergroeien voor het volgende oogstjaar. Deze datum is jaarlijks bij ons de laatste verkoopdag.

Typische kenmerken van de verse asperge zijn dat ze piepen wanneer je ze tegen elkaar aanwrijft en een speciaal geurtje achterlaten in urine. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant.

Aspergesoorten voor de huisverkoop:asperges

AA – 1                dikte 20 tot 28 mm

A-1                     dikte 16 tot 20 mm

B-1                     dikte 12 tot 16 mm

GROF                 dikte 16 tot 28 mm ( deze zijn wat minder mooi )

Bij ons kunt u terecht voor nauwkeurig geschilde asperges. Wij verpakken de asperges zodat u ze vijf dagen in de koelkast kunt bewaren.